Verdt å vite om Mercedes me Adapter.

Hvilket tema har du spørsmål om ?

Verdt å vite om Mercedes me Adapter.

Hvilket tema har du spørsmål om ?

 • Generelt

   Mercedes me Adapter består av maskinvare og programvare. Maskinvaren, Mercedes me Adapteren, plugges inn i bilens diagnosekontakt (såkalt "OBD2-kontakt") og kobles deretter til smarttelefonen via Bluetooth®. På denne måten kan ulike data leses ut fra bilen. Via Mercedes me Adapter-appen kan forskjellige sikkerhets-, service- og mobilitetsfunksjoner benyttes på grunnlag av de utleste dataene.

   Appen fås gratis i Apple App Store og Google Play Store.

   Mercedes me Adapter er gratis å bruke. Dersom du ringer ut fra appen, gjelder de vanlige betingelsene for anrop i fast- eller mobilnett. Avhengig av mobilabonnement kan det påløpe kostnader ved nedlasting og dataoverføring.

   Mercedes me Adapter kan brukes til mange Mercedes-Benz modeller fra og med produksjonsår 2002 som ikke er på nett ennå. De kompatible modellene og seriene finner du i denne tabellen. Listen over modeller kan variere fra land til land.

   Modell Serie(r) Produksjonsår
   A-Klasse 169, 176 2004 – 09/2015
   B-Klasse 245, 246 2005 – 11/2014
   C-Klasse 204, 205 2007 – 09/2014
   C-Klasse Coupé 204 2011 – 06/2015
   CLA 117 2013 – 11/2014
   CLS 218, 219 2004 – 09/2014
   E-Klasse 211, 212 2002 – 03/2015
   E-Klasse Cabriolet 207 2010 – 03/2015
   E-Klasse Coupé 207 2009 – 03/2015
   G-Klasse 463 07/2012 - 08/2016
   GL 164, 166 fra 2006
   GLA 156 2013 – 09/2015
   GLK 204 fra 2008
   M-Klasse 164, 166 fra 2005
   R-Klasse 251 fra 2005
   S-Klasse 221, 222 2005 – 09/2014
   SL 231 2012 – 03/2016
   SLK 171, 172 2003 – 03/2016
   SLS AMG 197 fra 2010
   Sprinter 906 fra 2006
   Vito 447 fra 2014
   Viano/Vito 639 fra 11/2010
   V-Klasse 447 2014 - 09/2016

   Mercedes me Adapter er tilgjengelig i følgende land:
   Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Japan, Korea, Luxembourg, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Sør-Afrika, Tsjekkia, Tyrkia, Tyskland, Ungarn, Østerrike.

   Forutsetningene for å bruke Mercedes me Adapter er:

   • En kompatibel smarttelefon (jf. område "Adapter App") med operativsystem fra og med iOS 10 eller Android 5

   • En Mercedes-Benz fra en av de kompatible seriene og produksjonstidsrommene

   • Mercedes me Adapter-appen (finnes gratis i Apple App Store eller i Google Play Store)

   • En Mercedes me-brukerkonto (registrering på www.mercedes.me) med aksepterte bruksvilkår

   • Mercedes me Adapter (fås kun hos en Mercedes-Benz forhandler)

   • Aktivering av Mercedes me Adapter-tjenestene hos Mercedes-Benz partneren ved fremvisning av gyldig ID-dokument og vognkort

   Følgende data overføres til systemene hos Daimler AG: bilens understellsnummer, kilometerstand, drivstoffnivå, gjenværende driftstid, gjenværende strekning, verksteds- og servicekode, eventuelt styreenhetsversjonsnummer. Overføringen av data er nødvendig for å informere deg om bilens aktuelle status og for å kunne å gi deg passende servicetilbud. Daimler AG lager ingen bevegelsesprofiler på grunnlag av overførte data. Stedsdata (hvis tilgjengelig) overføres kun dersom du ringer kundesupport i forbindelse med ulykke eller veihjelp. Personlige data som tur- eller tankfyllingsliste lagres utelukkende på din smarttelefon og videresendes ikke til Daimlers systemer.

   Dataene som leses ut av bilen via Mercedes me Adapter, eller informasjon som du har lagret, blir ikke synkronisert med Mercedes me-portalen. De blir utelukkende lagret på smarttelefonen. Du kan se dataene i Mercedes me Adapter-appen.

   En Mercedes me Adapter kan brukes i flere kompatible biler. Forutsetningen er at bilen er koblet til din Mercedes me-konto av din Mercedes-Benz forhandler. Ibruktagning må gjennomføres på nytt etter at adapteren er plugget inn i en annen bil.

   Ja, du kan bruke din Mercedes me brukerkonto til Mercedes me Adapter og legge til din adapter-kompatible bil.

   Vi hadde personvern i tankene allerede under planleggingen av nettverkstjenestene. Helt fra starten av utviklet vi våre systemer og tjenester på en slik måte at personvernet ivaretas i høyeste grad. Fremtidsbilen blir mer og mer en digital ledsager. Det betyr samtidig at den ikke bare må være trafikk- og driftssikker, men også datasikker. Daimler AG utarbeider ingen bevegelsesprofiler med Mercedes me-tjenestene. Vi holder oss til alle gjeldende personvernlover, og statlige myndigheter kan kun få tilgang innenfor lovens rammer. I tillegg er behandlingen av personlige data regulert av Daimlers konsernretningslinjer om personvern for kunde- og partnerinformasjon. Disse baserer seg på globalt aksepterte grunnprinsipper og sikrer en enhetlig og globalt gyldig personvern- og datasikkerhetsstandard.

    

   Innenfor rammen av Mercedes me-tjenestene blir personopplysninger registrert, og det produseres også personopplysninger. Dette skjer på grunnlag av avtalemessige reguleringer eller kundens samtykke. Registrerte data blir kryptert. I tillegg kan kunden når som helst deaktivere sine Mercedes me Adapter-tjenester.

   Vi bruker tekniske og organisatoriske sikkerhetstiltak for å beskytte brukernes data mot manipulasjon, tap, ødeleggelse og uautorisert tilgang. Sikkerhetstiltakene blir fortløpende forbedret i takt med den teknologiske utviklingen.

   Med Mercedes me Adapter er det mulig å integrere mange modeller fra 2002 i den digitale Mercedes me-verdenen, også biler uten nettilkobling.


   Mercedes me Adapter er en tilbehørsdel som er kontrollert og godkjent av Daimler AG (den er bl.a. kollisjonstestet og testet for elektromagnetisk kompatibilitet). Risikoer for skader på kjøretøyet og garantitap på grunn av bruken av adapteren er utelukket.
   For fremmedfabrikat kan ikke sikkerheten garanteres.

    

   Du får Mercedes me Adapter eksklusivt hos din autoriserte Mercedes-Benz forhandler. Den tilhørende appen får du gratis fra Apple App Store og Google Play. Dessuten blir funksjonene og tjenestene i adapteren stadig utvidet og tilpasset ønskene og behovene som rettes til et moderne nettkoblet kjøretøy.

 • Adapter app

   Appen er gratis tilgjengelig i App Store og i Google Play.

   Appen er tilgjengelig for følgende smarttelefoner:
   • Apple: operativsystem fra versjon iOS 11
   • Android: operativsystem fra versjon 6

   Smarttelefoner med root-tilgang eller jailbreak støttes av sikkerhetsgrunner ikke.

   Med Mercedes me Adapter og app har du blant annet tilgang til følgende tjenester:

   • Informasjon om aktuell bilstatus: drivstoffnivå, kjørelengde, parkeringssted og -varighet

   • Parkeringshusfinner med informasjon om priser, åpningstider og ledige plasser

   • Stasjonsfinner: søk etter nærmeste eller rimeligste bensinstasjon (i Tyskland)

   • Cockpit-modus med bildata i sanntid, f.eks. oljetemperatur og gjenværende strekning

   • "Car Health Monitor" for rask hjelp ved varselmeldinger fra bilen

   • Turliste og tankliste med eksportfunksjon

   • Finn autorisert Mercedes-Benz forhandler, kontakt og avtal time

   • Påminnelse om viktige timer, blant annet periodisk kjøretøykontroll

   Etter å ha installert Mercedes me Adapter-appen kan du straks benytte et par begrensede funksjoner. For å kunne bruke alle appens funksjoner må du skaffe deg en adapter og installere den. Kontakt din Mercedes-Benz forhandler.

   Etter hver kjøretur sendes en datapakke til Daimler AGs systemer. Volumet på denne datapakken er svært lite. Totalt blir det sendt maks. noen få MB per måned. Ved søk etter bensinstasjon/parkeringsplass brukes mobile data for å kunne vise deg de mest oppdaterte dataene.

   Påse først at Bluetooth®-paringen med Mercedes me Adapter var vellykket, og at smarttelefonen er koblet til adapteren MB-xxxx . Bluetooth®-funksjonen må være aktivert på din smarttelefon. Mercedes me Adapter må være innen rekkevidde. Du trenger også en internettforbindelse til idriftsettelsen. Skulle du likevel ha problemer med å starte appen, ta kontakt med kundesupport.

   Dersom Mercedes me Adapter har vært tatt ut, for eksempel etter en servicetime, er det nødvendig å gjennomføre en ny oppstart. Dersom du har avinstallert appen eller bruker den på en annen smarttelefon, må du også foreta en ny ibruktagning.

   Hvis en eller flere turer ikke kan samsorteres, kan det komme av at det er tomrom mellom turene. Bare dersom kilometerstand på slutten av en registrert tur svarer til kilometerstand ved begynnelsen av neste tur, kan disse to turene samsorteres. I tillegg kan ikke privatturer kombineres med jobbturer.

   Nei, samsorterte turer kan ikke deles opp igjen i enkeltturer.

   CSV-filen som kan eksporteres under funksjonen "Mine turer", kan være mangelfull eller redigert i etterhånd og utgjør derfor ingen rettsgyldig kjørebok. Tabellen kan imidlertid tjene som dokumentasjonsgrunnlag for en kjørebok.

   Kontroller først app-innstillingene. Her kan du bestemme om og for hvilke funksjoner appen kan bestemme posisjonen din. For funksjonene "Parker og finn", "Tank" og "Mine turer" bør posisjonsregistrering være på. Videre kan posisjonsregistreringen i smarttelefonen være deaktivert generelt eller bare for denne appen.

   En annen mulig grunn til manglende visning: Da turen begynte eller sluttet, oppholdt du deg på et sted der posisjonsbestemmelse ikke er mulig. For eksempel i en parkeringskjeller.

   Dersom kjøretøyet flyttes uten at Mercedes me Adapter er plugget i, eller dersom det ikke er forbindelse med smarttelefonen, f.eks. hvis Bluetooth® er deaktivert, blir ingen turer registrert. Slik kan det oppstå huller i listen over registrerte turer.

   Når tankinnholdet kommer ned i reserveområdet, kan det ikke måles nøyaktig lenger. I dette tilfellet må påfylt mengde legges inn manuelt.

   Når en fylling legges inn manuelt, vises ikke posisjonen på kartet fordi det ikke bare er adresser som kan legges inn i posisjonsfeltet. Du kan f.eks. også skrive "på vei til jobb". Slike posisjoner kan ikke vises på kartet.

   Mercedes me Adapter-appen er den eneste appen til bruk sammen med Mercedes me Adapter, andre apper fra Mercedes me er for biler som allerede er produsert med innebygd kommunikasjonsmodul. Disse er ikke kompatible med adapteren. Funksjonsomfanget til appen kan variere, da de to løsningene bygger på forskjellige teknologier.

   Hovedforskjellen på biler med Mercedes me Adapter og med Mercedes me connect er at adapteren kommuniserer med smarttelefonen via Bluetooth® uten å bruke et eget SIM-kort. Når tenningen i bilen er slått av, er adapteren ikke aktiv, og det er da ikke mulig å bruke fjernstyrte tjenester som f.eks. åpning og lukking av dørene eller programmering av parkeringsvarmeren.

   På utenlandsreiser kan adapteren benyttes uten begrensninger når dataroaming er aktivert. De vanlige gebyrene for dataroaming kan altså påløpe. Adapteren kan også brukes uten internettforbindelse. Det kan imidlertid forekomme begrensninger, f.eks. kan GPS-koordinatene ikke oversettes til adressedata.

   På iPhone-telefoner vises denne meldingen hver gang en Bluetooth-enhet vil kommunisere med smarttelefonen (unntatt håndfrisett). Hvis appen allerede er aktiv på telefonen (i for- eller bakgrunnen), etablerer adapteren også en forbindelse selv om denne meldingen ikke er bekreftet. Turer og fyllinger blir registrert. Men hvis appen ble avsluttet aktivt på forhånd (f.eks. ved å "sveipe den bort") eller telefonen ble startet på ny, må du svare bekreftende på dette spørsmålet for å kunne starte appen og kommunisere med adapteren.

   Vi benytter anonymiserte bruksdata fra appen (ved hjelp av Adobe Marketing Cloud) for å identifisere brukerpreferanser og for å kunne videreutvikle appen. Dersom du ikke ønsker at appens bruksdata skal lagres og benyttes, kan denne funksjonen når som helst deaktiveres og aktiveres igjen under App-innstillinger > Registrering av bruksdata.

 • Adapter

 • Medbruk av appen

   Som hovedbruker av en bil med Mercedes me Adapter kan du via medbrukeradministrasjonen invitere andre til å bli medbrukere. Og da gjør du som følger:

   Gå til Mercedes me-portalen, klikk på "Dine kjøretøy" og velg aktuell bil. Klikk på "Administrer medbrukere" i området "Mercedes me connect". Via funksjonen "Inviter medbrukere" kan du sende en invitasjon ved å skrive inn en e-postadresse. Du og den du har invitert, blir informert via e-post. Den inviterte medbrukeren kan godta invitasjonen ved å følge lenken i e-posten.

   Nå må medbrukeren gjennomføre en ny oppstart av adapteren med smarttelefonen. Adapteren må trekkes ut og plugges i på nytt. Deretter kan adapteren tas i bruk med funksjonen "Legg til nytt kjøretøy" i Mercedes me Adapter-appen.

   Når medbrukeren har utført disse skrittene, kan også han bruke Mercedes me Adapter sammen med din bil.

   Bare hovedbrukeren kan invitere medbrukere.

   Etter at hovedbrukeren har invitert medbrukeren, må den inviterte medbrukeren akseptere invitasjonen via lenken i e-posten sin. Medbrukeren trenger også en Mercedes me-brukerkonto og må laste ned Mercedes me Adapter-appen fra App Store eller Google Play. Én Mercedes me Adapter per kjøretøy er tilstrekkelig for flere brukere.

   Medbrukeren må også sette adapteren i drift for å kunne bruke appen. Adapteren må tas ut og plugges i igjen for å koble medbrukerens smarttelefon sammen med adapteren. Deretter kan bilen legges til i appen under "Legg til nytt kjøretøy".

   Medbrukeren kan bruke Adapter-appen i fullt omfang. Hans personlige data (f.eks. turliste) blir utelukkende lagret på hans smarttelefon og kan ikke overføres. Bare hovedbrukeren kan motta servicetilbud, invitere medbrukere og aktivere eller deaktivere tjenesten.

   Etter turen blir kjøretøyverdiene som vises på siden "Mitt kjøretøy", lagret i backend og utvekslet mellom brukerne.

   Innholdet i "Parker og finn", "Tank" og "Mine turer" blir ikke synkronisert. Særlig blir innhentede posisjonsdata bare liggende lokalt på smarttelefonen som de ble registrert på.

 • Ibruktagning

  Første ibruktagning.

  Første ibruktagning.

  Du eier en Mercedes me Adapter og din Mercedes-Benz forhandler har allerede koblet til din Mercedes me konto? Da kan du sette i gang! Ved første gangs oppstart går du frem som følger:

  Trinn 1

  Nedlastingssymbolet står for nedlasting av "Mercedes me Adapter"-appen.

  Last ned Mercedes me Adapter-appen på smarttelefonen.

  Trinn 2

  Appen "Mercedes me Adapter" startes.

  Start appen og logg på med Mercedes me kontoen din. Følg deretter anvisningene i appen.

  Trinn 3

  Mercedes me Adapter settes inn i OBD2-kontakten i fotrommet på bilen.

  Åpne lokket på diagnosekoblingen ("OBD2-kontakt"), som du finner på forskjellige steder i bilen alt etter modell, og plugg i Mercedes me Adapter. Adapteren blir nå tilført strøm og melder seg med et blått lys.

  Trinn 4

  Legge enheten til på smarttelefonen via Blootooth.

  Legg til enhteten "MB-123456" e.l. Bluetooth®-menyen til din smarttelefon.

  Trinn 5

  Start appen, velg "Start idriftsettelse og legg til bil".

  Start appen, velg "Legg til ny bil". Følg deretter anvisningene i appen.
  Dersom relevante forhåndsbetingelser for en vellykket oppstart ikke er oppfylt, f.eks. å akseptere bruksvilkår, leder appen deg til vedkommende sted i portalen.

  Ny ibruktagning.

  Ny ibruktagning.

  Vil du sette din Mercedes me Adapter i drift igjen (f.eks. etter en service)? To enkle trinn er nok:

  Trinn 1

  Mercedes me Adapter settes inn i OBD2-kontakten i fotrommet på bilen.

  Sett igjen Mercedes me Adapter i "OBD2-kontakten" i fotrommet på førersiden.

  Trinn 2

  Start appen, velg "Legg til ny bil".

  Klikk på din bil i Mercedes me Adapter-appen og velg "Legg til ny bil". Følg deretter anvisningene i appen.

 • Merknader om bruken

   Denne bruksanvisningen skal gjøre deg kjent med funksjonsmåten til Mercedes me Adapter. Oppbevar bruksanvisningen slik at du har adgang til den til enhver tid. Les den foreliggende bruks- og sikkerhetsinformasjonen nøye før bruk. DENNE SIKKERHETSINFORMASJONEN MÅ ALLTID TAS TIL FØLGE.

   Mercedes me Adapter er en tilbehørsdel som er kontrollert og godkjent av Mercedes-Benz. En liste over biler med diagnosekobling som adapteren kan kobles til, finner du under www.mercedes.me/adapter.

   I leveringsomfanget inngår:

   • Mercedes me Adapter

   • Safety Instructions "Mercedes me Adapter"

   • Innleggsark "Tillegg til instruksjonsbok for din bil"

   • Mercedes me Adapter: Hurtigveiledning

   • Materiale til å feste lokket på OBD-kontakten

   I tillegg trenger du en Android- eller iOS-utstyrt smarttelefon med Bluetooth-grensesnitt og tilhørende "Mercedes me Adapter"-app fra vedkommende app store.

   Når Mercedes me Adapter kobles til diagnosekontakten, er det i prinsippet utelukket at

   • kjøretøysystemer utsettes for funksjonsinnskrenkninger,

   • startbatteriet kan bli utladet,

   • avgassovervåkningsdata tilbakestilles.

   Mercedes me Adapter må utelukkende brukes i kjøretøy godkjent av Mercedes-Benz sammen med støttede smarttelefoner og operativsystemer. En liste over godkjente biler finner du i området "Generelt", informasjoner om kompatible smarttelefoner i området "Adapter App".

   NB:
   Bruk av mobile kommunikasjonsenheter under kjøring kan avlede oppmerksomheten.
   Dersom du betjener mobile kommunikasjonsenheter mens du kjører, kan du bli distrahert fra trafikkbildet.
   Du kan også miste kontrollen over kjøretøyet.
   Disse enhetene må bare benyttes når bilen står stille.
   I tillegg gjør vi oppmerksom på at mobile kommunikasjonsenheter / smarttelefoner må oppbevares forsvarlig i bilen.
   Mercedes me Adapter er utviklet for permanent bruk i diagnosekontakten og bør bli stående der.

   Ta hensyn til gjeldende lovverk i ditt land med hensyn til bruk av smarttelefon i bilen under kjøring.

   Ombygging eller modifisering av Mercedes me Adapter begrenser produksjonssikkerheten og kan ha virkninger på bilen din. Forsiktig: Fare for personskade!

   Åpne aldri Mercedes me Adapter på egen hånd. Utfør aldri reparasjoner selv!

   Behandle Mercedes me Adapter forsiktig. Den kan bli skadet av støt, slag eller fall selv fra lav høyde.

   Ikke la Mercedes me Adapter bli utsatt for fukt og sterk varme.

   Dypp aldri Mercedes me Adapter i vann eller andre væsker. Rengjør bare med en klut fuktet i vann. Bruk aldri aggressive rengjøringsmidler (eddik/sitron, skuremidler, kalk/neglelakk-fjerner, universalvaskemiddel, nøytrale rengjøringsmidler, sprit, oljeholdige naturlige rengjøringsmidler og liknende), grove børster eller svamper eller andre hjelpemidler til rengjøring.

   Oppbevar Mercedes me Adapter og dens tilbehør utilgjengelig for barn. Blir smådeler svelget, må du straks søke legehjelp. Liv og helse er i fare!

   Ved sterk varmeutvikling i smarttelefonen bør du omgående få undersøkt om den fungerer som den skal. Ved vedvarende problemer må du stoppe appen på smarttelefonen og henvende deg til produsenten av smarttelefonen.

   Før hver tur må smarttelefonen plasseres og festes forsvarlig. Vær oppmerksom på at usikrede elementer, f.eks. smarttelefoner, kan medføre betydelig risiko og skade for passasjerer og andre trafikanter ved en brå fartsreduksjon (bremseaktivitet).

   Personer med høreapparat eller andre innretninger med betegnelsen BAHA® ("Bone Anchored Hearing Aid"), eller med et "delimplantert" eller "fullimplantert" høreapparat, kan oppleve økt støy. Kontakt produsenten av høreapparatet for å få avklart alternativer.

   Personer med medisinske innretninger som pacemaker eller defibrillator: Ved bruk av Mercedes me Adapter er det en radioforbindelse mellom smarttelefonen og adapteren. Den elektromagnetiske strålingen kan svekke funksjonen til den medisinske innretningen. Det foreligger livsfare! Forhør deg med legen eller produsenten av det medisinske utstyret om hvilke virkninger strålingen fra Mercedes me Adapter kan ha, før du tar adapteren i bruk.

   På bensinstasjoner er mobiltelefon strengt forbudt. Eksplosjonsfare kan oppstå hvis en mobiltelefon faller ned og batteriet spretter ut og skaper gnister som kan antenne bensindampene. Det er forbudt å ta ut eller sette i Mercedes me Adapter i soner der det fylles drivstoff.

   Unnlat å utføre noen form for reengineering, logging eller dekompilering av programvaren samt kodemanipulering som berører Mercedes me Adapter og appen. Fare for personskade!

   Smarttelefoner med jailbreak (uautorisert fjerning av bruksbegrensninger for de mobile operativsystemene til produsentene av smarttelefoner) støttes ikke og er generelt uaktuelle å bruke.

   Tekniske endringer, feil og avvik kan forekomme!

   Viktige opplysninger om avfallshåndtering av Mercedes me Adapter

   • Dette elektroutstyret skal ikke håndteres som restavfall. Henvend deg til miljøstasjon/myndighet på hjemstedet for å få opplyst riktig avfallshåndtering.

   • Mercedes me Adapter har WEEE-registrering (avfallshåndtering) EU-direktiv 2012/19/EU.

   • Dersom elektrisk utstyr ikke kildesorteres riktig, kan farlige stoffer komme ut i grunnvannet og bli tatt opp i næringskjeden. Det kan sette helse og velferd i fare.

   • Dersom du bytter ut enheten med en ny, er forhandleren lovpålagt å ta imot det gamle til avfallshåndtering, gratis eller bedre.

   Som produsent erklærer Askey Communication GmbH herved at produktet "Mercedes me Adapter" oppfyller de vesentlige kravene og andre relevante bestemmelser i direktivene nedenfor:

   • Direktiv 2014/53/EU radioanlegg,

   • Direktiv 2011/65/EU om begrensninger på bruken av visse farlige stoffer i elektro- og elektronikkutstyr (RoHS),

   • Direktiv 2012/19/EU om brukt elektro- og elektronikkutstyr (WEEE) Forordning (EF) nr. 1907/2006 om kjemiske stoffer (REACH).

   Driftsfrekvens og maksimal utgangseffekt: Bluetooth (2402 MHz ~ 2480 MHz) maks. 10 dBm e.i.r.p.

   Samsvarserklæringen kan leses på www.mercedes.me/adapter.

   Har du andre spørsmål om samsvarserklæringen, kan du henvende deg til: Askey Communication GmbH, Fritz-Vomfelde-Straße 8, 40547 Düsseldorf Deutschland

   Har du spørsmål eller problemer, kan du henvende deg til din autoriserte Mercedes-Benz forhandler eller til kundestøtte.